Sportski savez Općine Donji Vakuf

Sportski savez općine Donji Vakuf formiran je u skladu sa zaključkom Općinskog vijeća i slobodnom voljom udruženih članica – donjovakufskih sportskih kolektiva i organizacija u jesen 2002.godine. Dotadašnji način organiziranja, finansiranja i podrške sportu OV je ocijenilo neefikasnim i neusklađenim sa važećim zakonskim aktima, te je usvojen zaključak o potrebi formiranja Sportskog saveza, kao krovne sportske organizacije preko koje bi se artikulisali i ostvarivali svi razvojni ciljevi, afirmacija i unaprijeđenje svih grana sporta i fizičke kulture na području naše općine. Savez je formiran na osnivačkoj skupštini kojoj su prisustvovali predstavnici svih sportskih kolektiva i organa Općine Donji Vakuf, a nakon formiranja Predsjedništva i radnih tijela saveza sve sportske organizacije su donošenjem vlastitih odluka o udruživanju u svrhu ostvarivanja zajedničkih interesa, pristupile u članstvo Saveza. Kao potvrda uspješnog rada i djelovanja Saveza uslijedila je i odluka OV iz 2004.godine, kojom je regulisano da se sva budžetska izdvajanja za sport i sportske manifestacije mogu realizovati isključivo preko Saveza, a dalja raspodjela sredstava vrši se u skladu sa općinskim odlukama, Statutom Saveza i Pravilnikom o raspodjeli sredstava, koje je donijela Skupština saveza. Pored ovih normativnih akata, Savez se u svom radu i djelovanju težišno bazira na primjeni Zakona o sportu BiH i Zakona o sportu SBK/KSB, te Pravilnicima i drugim normativnim aktima donesenim od strane nadležnih ministartava i Sportskih saveza BiH i SBK/KSB, čiji je općinski Savez punopravan član.

Težišne aktivnosti koje je savez realizovao u dosadašnjem periodu su pomoć na organizaciji i formiranju novih klubova, priprema i provođenje projekata sanacije objekata sportske infrastrukture, apliciranje i realizacija programa i projekata od interesa za sport općine prema Vladama i ministarstvima BiH, F BiH i SBK/KSB, razvoj međuopćinske i međunarodne saradnje, edukacija trenera i sportskih instruktora, te pedagoga fizičke kulture, organizacija sportsko-revijalne manifestacije „Izbor sportiste godine“, promocije knjiga i publicistike iz oblasti sporta, izgradnja i adaptacija sportskih terena i objekata, realizacija projekata OFFS i „Sportom protiv droge“ u saradnji sa nevladinim organizacijama i Federalnim Ministarstvom kulture i sporta, provođenje školskih sportskih takmičenja „Male školske olimpijske igre“ u saradnji sa svim donjevakufskim školama i Sportskim savezom SBK/KSB, podrška nastupu naših ekipa i pojedinaca na međunarodnim takmičenjima i turnirima u zemlji i inostranstvu, te mnogo drugih manje značajnih projekata i aktivnosti bitnih za unaprijeđenje donjevakufskog sporta i sportske infrastrukture.

Finansijska sredstva kojima raspolaže Sportski savez u najvećoj mjeri dolaze iz namjenske budžetske stavke Općine Donji Vakuf, zatim iz budžeta SBK/KSB i viših nivoa vlasti (po apliciranim projektima i programima), te sponzoriranjem i donatorstvom od strane javnih preduzeća, NVO i privrednih subjekata.

Upravna tijela Sportskog saveza su : Skupština Saveza, Nadzorni odbor i Predsjedništvo Saveza, a realizaciju svakodnevnih poslova i zadataka vrši Stručna služba Saveza.

Sportski savez općine broji 17 članica – sportskih udruženja, klubova i organizacija, od kojih svaka preko svog ovlaštenog predstavnika učestvuje u radu Predsjedništva saveza, te u radu Skupštine posredstvom dva predstavnika.

Lica koja predstavljaju Sportski savez općine :

Predsjednik Skupštine : Hadžić Mulo

Predsjednik Sportskog saveza – Mlinarević dr Hamdija

Potpredsjednik Sportskog saveza – Hadžiomerović Denis

Sekretar saveza – Cerić Sead

Adresa saveza : Ulica 14.septembra br.23, 70220 Donji Vakuf

Kontakt telefon/fax : 030 205 906

E-mail : Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ČLANICE SPORTSKOG SAVEZA :

Fudbalski klub „Radnik“ je klub sa najdužom, devedesetogodišnjom, tradicijom rada i neprekidnog postojanja, trenutno se takmiči u okviru 2.Lige "Zapad" NS FBiH (seniori i pioniri), dok se kadeti i juniori kluba natječu u okviru Kvalitetne lige mladih NS FBiH. Pored takmičarskih uspjeha u proteklom periodu, klub je svoju prepoznatljivost u zemlji i okruženju stekao uspješnom organizacijom turnira za omladinske selekcije, koji se od 2001.godine svakog  ljeta organizuje pod nazivom „Memorijal Sulejman Kapić-Kulović“ u spomen na jednog od najvećih sportista u istoriji Donjeg Vakufa. Turnir već nekoliko godina ima prefiks međunarodni, jer su učestvovale ekipe iz Austrije, Srbije, Italije, Crne Gore i Hrvatske.

Adresa kluba : Gradski stadion, ulica Radnička bb, 70220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Ratkušić Jasminko

Sekretar - Došlić Sanel 

Košarkaški klub „PROMO-Donji Vakuf“ uz manje prekide djeluje još od davne 1979.godine, i ove godine osvario je historijski rezultat osvajanjem titule prvaka A-1 lige KS BiH i plasmanom u Ligu 12 KS BiH, dok se mlade selekcije natječu sa svojim vršnjacima u Ligi mladih RKS Srednja Bosna. Jedna od prepoznatljivosti ovog uspješnog sportskog kolektiva je i višegodišnja uspješna organizacija Street ball turnira, koji se godinama odigrava na centralnom gradskom trgu, uz učešće velikog broja ekipa iz općina Vrbaske doline i našeg Kantona. U okviru kluba djeluje i veoma uspješna ženska selekcija.

Adresa kluba :  Ulica 14.Septembra, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Hadžić Haris 

Sekretar - Jugo Kenan

Karate klub „Radnik“ takmiči se u okviru WKF asocijacije, i član je Karate saveza Bosne i Hercegovine. U dosadašnjem radu ovog kluba posebno se ističu rezultati i uspjesi ostvareni u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na takmičenjima za mlade u Bosni i Hercegovini, a članovi ove ekipesu kao reprezentativci BiH u karateu učestvovali na dva Balkanska prvenstva u Grčkoj i Rumuniji, i na oba ostvarili zavidan plasman. Ovaj klub je organizator tradicionalnog  karate kupa "Memorijal Arif Magrdžija", koji se u svake godine održava u okviru obilježavanja Dana Općine Donji Vakuf.

Adresa kluba : Ulica Vrbaska bb, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Handžić Enes

Sekretar - Ugarak Amir

Tae kwon do klub „KWON“ član je Tae kwon do saveza Bosne i Hercegovine. U dosadašnjem radu ovog kluba posebno se ističu rezultati i uspjesi ostvareni u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na takmičenjima za mlade u Bosni i Hercegovini, a članovi ove ekipe su kao reprezentativci BiH učestvovali na Balkanskom prvenstvu gdje je Abdibegović Tarik ostvario najveći uspjeh u istoriji kluba i osvojio treće mjesto i bronzanu medalju. Pored Abdibegovića, klub je u svom sastavu imao i drževne prvake i prvakinje Ždralovića Adisa i Abdibegović Aminu, kao i veliki broj mladih i perspektivnih članova, ppred kojima tek stoje vrhunski rezultati.

Adresa kluba : Ulica Titova bb, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Ždralović Adis 

Odbojkaški klub „AS“ prvi je donjevakufski sportski kolektiv koji težišno okuplja žensku populaciju. Klub se takmiči u redovnoj LIGI OS SBK/KSB, a sudeći prema broju članica i interesu koji vlada za ovaj lijepi i atraktivni sport, odbojka će se još dugo igrati u našem gradu.

Adresa kluba : Ulica Vrbaska bb, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Ugarak Esad

Rukometni klub „Donji Vakuf“ baštini dugogodišnju uspješnu tradicija ovog sporta u Donjem Vakufu koja datira još iz davne 1966.godine. Međutim, klub je suočen sa materijalno-finasijskim problemima prekinuo svoj rad 2000.godine, te je nakon višegodišnje pauze ponovo formiran na inicijativu i zaslugom sportskih entuzijasta i zaljubljenika ovog sporta.

Trenutno je član 1.Lige RS FBiH, dok su mlađe selekcije prvaci i viceprvaci u svojim ligama. Rezultati koje postižu i želja svih članova kluba za  dokazivanjem garant su da rukomet u našem gradu ima dobru i svijetlu budućnost. Organizatori su uspješnog omladinskog turnira "Mala raja", koji se igra u toku školskog zimskog raspusta.

Adresa kluba : Ulica 770.Sbbr 83, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Verem Amer

Sekretar - Rejhan Faruk

Klub borilačkih sportova "Reflex" postiže izuzetne sportske rezultate u karate takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Posebno se ističu telentovane sestre Kenjar, treneri Rahmanović, Katkić i Pilav, majstor karatea. Uspješno su organizirali redovno ligaško kolo Lige KS SBK/KSB, na kojem je učestvovalo preko 150 takmičara.

Adresa kluba : Ulica 770.Sbbr, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik kluba - Turbo Sanel

Sekreta - Pilav Salko

Šahovski klub „Donji Vakuf“ je klub duge tradicije, koji se najviše ponosi vrhunskom organizacijom internacionalnog FIDE turnira «Ajvatovica Open», koji se u Donjem Vakufu organizovao od 1997. do 2002.godine, kada je zbog nedostatka materijalnih uslova ovaj turnir i prestao postojati. Ovaj klub iznjedrio je i FIDE majstora Damira Šutkovića, te više uspješnih majstorkih kandidata. Trenutno je klub u statusu mirovanja, a očekuje se ponovno aktiviranje kluba sa novom upravom.

Adresa kluba : Ulica Jaz bb, 70 220 Donji Vakuf

Tavla klub „Vatrogasac“ djeluje od 1999.godine, mada se ova drevna igra u Donjem Vakufu igra preko 70 godina. Klub je član Tavla saveza BiH i svjetske WBA asocijacije, te je redovni učesnik svih državnih prvenstava i kup-takmičenja. Najveći uspjeh ostvario je član ovog kluba Zahirović  Salih, koji je 2005.godine ponio titulu državnog prvaka u pojedinačnoj konkurenciji. Godine 2006. klub je u ekipnoj konkurenciji osvojio drugo mjesto na državnom takmičenju i time potvrdio prethodni uspjeh. Domaćini su i organizatori internacionalnog turnira «Ajvatovica», na kojem svake godine nastupaju najbolje ekipe i pojedinci iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Predsjednik kluba je i predsjednik Tavla saveza BiH, što je još jedna potvrda uspješnog djelovanja i rezultata ovog kolektiva.

Adresa kluba : Ulica Jaz 2 (Vatrogasni dom), 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Omeragić Abaz 

Rafting klub „Dabar“ je osnovan sa željom da rijeku Vrbas i njene slivove učine dostupnim svim ljubiteljima prirode, vode i adrenalinskog izazova, te da zaštite i sačuvaju ljepote Vrbasa i njegovih obala. Pored rekreativnog i turističkog djelovanja, klub ima i takmičarsku selekciju koja je već postigla zavidne rezulatate i osvojila treće mjesto u jakoj Rafting ligi BiH. Klub je organizator Rafting regate „Ajvatovica“, te suorganizator „Vrbaske EKO-rafting regate“.

Adresa kluba : Ulica 14.Septembra, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Omeragić Amer 

Sekretar - Vajzović Vahidin

Planinarsko društvo „Dubrave“ djeluje od 1999.godine i donjevakufski je sportski kolektiv sa najvećim brojem članova svih starosnih dobi. Redovni su učesnici svih značajnijih planinarskih pohoda i memorijala u BiH, a prioritet kluba je dovršetak izgradnje započetog kompleksa Planinarski dom «Jarčišće», čijim će otvaranjem dobiti reprezentativan i višenamjenski objekat na prelijepoj i atraktivnoj planinskoj lokaciji. Svoj doprinos velikim brojem učesnika redovno daju na memorijalnom pohodu Nezuk - Srebrenica "Da se ne zaboravi, da se ne ponovi".

Adresa društva : Ulica Jaz 14, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Mlinarević Hamdija

Sekretar - Bektaš Jasmin 

Sportsko-ribolovno društvo „Vrbas“ je kolektiv sa dugogodišnjom tradicijom i nizom ostvarenih uspjeha na domaćim i međunarodnim sportskim takmičenjima. Ovaj uzoran sportski kolektiv broji preko 200 članova, a pored sportskog karaktera, brine se i zaštiti, očuvanju i poribljavanju rijeke Vrbas i njenih slivova na cijelom području općine. Za svoj predan rad i podizanje ekološke svijesti građana više puta su i nagrađivani, a kruna rada ove organizacije je višegodišnja uspješna organizacija međunarodnog takmičenja «Kup 14.Septembar» u «FLY-FISHINGU» koja se u povodu Dana općine svake godine održava u septembru na atraktivnoj lokaciji u samiom centru grada. Suorganizatori su Svjetskog prvenstva u Fly-fishingu, te višestruki prvaci i osvajački KUP-a FBiH i BiH, a član kluba Bristina Sabahudin je i državni reprezentativac.

Adresa društva : Ulica 14.Septembra bb, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Mlinarević Amir

Sekretar - Zahirović Namir Čarli 

Univerzalna škola sporta „Univerzalac“ je sportsko udruženje koje okuplja naše najmlađe sugrađane, i djecu podučva sportskim vještinama , ali i ppravilnom hodanju, trčanju, sportskom i fair-play ponašanju i slično. Članstvo u ovoj organizaciji čine djeca predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, a edukaciju i rad sa djecom vrši profesot tjelesnog odgoja. Nogometna ekipa ove škole učesnike je FUTSAL lige za djecu.

Predsjednik UO - Dautbegović Eldin

Streljački klub invalida Donji Vakuf razvio se iz sportskih sekcija koje su djelovale pri Udruženju RVI Donji Vakuf, a zvanično je formiran 2008.godine. Uspjesi donjevakufskih strelaca-invalida već odavno prelaze lokalne okvire, a značajni rezultati postignuti su i na internacionalnom planu. SKI u svom članstvu ima Ilijaza Crnicu, državnog reprezentativca, te ranije reprezentativce Osmić Selvera i Hadžić Samiru, dok je trener ovog kluba ujedno i bivši selektor državne reprezentacije Vahid Gačić Car. Upravo zahvaljujući ovakvim sportskim rezultatima, Donji Vakuf je tradicionalno domaćin Kupa BiH u streljaštvu za invalide, koji se u savremenoj streljani u suterenu 1.OŠ organizuje povodom 25.novembra, Dana državnosti BiH. Strijelci ovog kluba učestvuju na brojnim turnirima u BiH i susjednim zemljama.

Adresa : Ulica 770.Sbbr 19 (zgrada RVI), 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Ajanović Muamer

Biciklistički klub "Sabahudin Duzić Tetak" osnovan je 2017.godine, a nastao je iz biciklističke sekcije PD "Dubrave" i voljom grupe sportista amatera, zaljubljenika u biciklizam. Članovi kluba godinama učestvuju u biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica, te u različitim vožnjama širom BiH, a najveći uspjeh je učešće na najvećoj amaterskoj biciklističkoj vožnji u Evropi - "Nordsjoritete" u Norveškoj. Klub ove godine organizuje memorijalnu vožnju Beč - Srebrenica u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Adresa : Ulica 14.septembra bb, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Vrebac Admir

Stonoteniski klub "Donji Vakuf" se ponovo aktivirao nakon višegodišnje pauze, i prvi pokazatelji upisa članova pokazuju interes za ovaj lijepi sport, koji u našem gradu ima dugogodišnju tradiciju. Klub je član STS SBK/KSB, a organizatori su i revijalnog turnira za veterane i djecu "Vajza i Kiban".

Adresa : Ulica 14.septembra bb, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Kurić Jusuf

Sekretar - Habib Nermin

Udruženje pedagoga fizičke kulture (UPFK) Donji Vakuf djeluje od 2006.godine kao specifična oraganizacija osnovana sa ciljem da na stručan i edukativan način doprinese razvoju i unaprijeđenju donjevakufskogh sporta i fizičke kulture. Uključuju se po potrebi u rad drugih sportskih organizacija, a skupa sa općinskim Savezom nosioci su organizacije «Malih školskih olimpijskih igara». U svom članstvu okuplja profesore i nastavnike tjelesnog odgoja.

Adresa udruženja : Ulica 14.Septembra 23, 70 220 Donji Vakuf

Predsjednik UO - Čolak Vehbija